Een bericht van het Europese Burgerinitiatief om een einde te maken aan Ecocide
Is deze email niet leesbaar?
Bekijk hem in je browser or choose a different language.
End Ecocide in Europe

End Ecocide team met een sterke delegatie op Raoni’s World Cup Tour

De aanwijzing door FIFA van Brazilië als gastland voor de Wereldbeker voetbal 2014 en de volgende Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016 hebben de autoriteiten en de groten uit de agro-industriële, energie- en mijnbouwsector de ‘gelegenheid’ gegeven om de industrialisatie van beschermde wouden te versnellen en om de rechten van de inheemse volkeren op hun eigen territorium, gebieden waar men graag de hand op zou leggen, te verminderen.

Op de eerste juni startten de legendarische Chef Raoni Metuktire en zijn neef Chef Megaron Txucarramãe, beiden lid van de Mebengôkre Kayapó natie, een Ronde van Europa (Frankrijk, Groot-Brittannië, Noorwegen, Monaco). Deze ronde werd georganiseerd door Amazon Planet om steun te verwerven voor de Kayapó en alle inheemse naties in Brazilië, in hun strijd om hun voorouderlijke gronden en levenswijze te beschermen. Ze roepen de Braziliaanse regering ook op om het gebied, dat bekend staat als Kapôt-Nhinore en dat heilig is voor de Kayapó, af te bakenen.

Op 4 juni nam Valérie Cabanes, woordvoerster van End Ecocide, deel aan een openbare conferentie met de Chefs Raoni en Megaron op de Franse Economische, Sociale en Milieuraad (ESEC) in Parijs. Zij legde uit welke wetgeving geïmplementeerd zou moeten worden om de Ecocidale industriële activiteiten in het Amazonegebied te stoppen. De volgende dag gaven ze in het Quai Branly museum een gezamenlijke persconferentie, die een wijde weerklank kreeg in de media. Raoni en Megaron hadden daarna een ontmoeting met 200 kinderen in de beroemde Trocadero tuin om hun bezorgdheid uit te drukken over de rechten van de toekomstige generaties.

In Groot-Brittannië nam ons Engels team deel aan twee lezingen door Chef Raoni. Een lezing vond plaats aan het University College in Londen, de andere aan de Universiteit van Oxford. De lezing in Oxford was gewijd aan de Ecocide Happening in het Amazonegebied, met ook een toespraak van Polly Higgins. De Chef, die meer dan 80 jaar oud is, en zijn neef spraken met vuur over hoe de Braziliaanse regering akkoorden uitstelt om de sleutelgebieden van het regenwoud af te bakenen, en over de nood om zich te verenigen om het regenwoud te redden. Wij verzamelden meer dan 100 handtekeningen op deze beide lezingen.

Ecocide van de maand: de Plastieken Zee, Almeria, Spanje

Rond de stad El Ejido in de provincie Almeria in het zuiden van Spanje bedekt een plastieken zee van serres ongeveer 30.000 hectaren land, dat oorspronkelijk droog was. Bijna een derde van deze serres zijn illegaal. De provincie staat bekend als een van de grootste gebieden in de wereld waar plasticultuur gebruikt wordt.

Al decennia lang hebben de serres van Almeria meer dan de helft van de Europese vraag naar vers fruit en groenten geproduceerd, met gebruik van pesticides en intensieve landbouwmethodes. De streek is uiterst competitief geworden dankzij de enorme groep arbeiders zonder papieren, die in verschrikkelijke omstandigheden in de serres werken. Meer dan 2.7 miljoen ton groenten en fruit worden jaarlijks op deze vlakte gekweekt. Ze vertegenwoordigen een economische omzet van € 1,2 miljard.

Deze serres dragen sterk bij tot de opwarming van de aarde, want ze verbruiken 1 kubieke meter water per m2 per jaar, wat 4 tot 5 keer meer is dan de schaarse jaarlijkse neerslag van de streek kan leveren. Gemiddeld valt er 200 mm regen per jaar op wat eens droge savanne was. Er is ook veel transport nodig om de producten over heel Europa en daarbuiten te verdelen. De vraag wat er met al dat plastiek zal gebeuren, als het aan het einde van zijn leven is, blijft nog onbeantwoord.
Samengevat hebben we, om in de winter tomaten te laten groeien, een van de weinige door de mens veroorzaakte ecocides gecreeërd, die zichtbaar is vanuit de ruimte… om dit te stoppen: teken opwww.endecocide.org.

Actieverslag uit Groot-Brittannië

Na Oostenrijk willen we je graag het Engelse End Ecocide team voorstellen! Wij zijn met ongeveer 30 vrijwilligers, verspreid over het land, maar de meesten van ons wonen in Londen. De voorbije 1,5 jaar hebben we hard gewerkt aan het verzamelen van Engelse handtekeningen. Dit zijn enkele van de hoogtepunten.

  • Productie van de Eradicating Ecocide Rap – met veel DANK aan Row en zijn team!
  • Charity Pot weekends tijdens de LUSH shops in Londen.
  • Persconferentie met Vivienne Westwood - kijk hier naar de samenvatting.
  • Kraampjes op boerenmarkten en festivals om handtekeningen in te zamelen.
  • Organisatie van een Nepproces aan de Universiteit van Reading, met de hulp van nieuwe vrijwilligers.
  • Handtekeningen inzamelen op de betogingen tegen Monsanto en voor Red de Noordpool.
  • Deelname aan panelgesprekken, conferenties, discussies, filmavonden, deelname aan meer dan 50 evenementen van andere organisaties.
Als je je bij ons wilt aansluiten of ergens in Groot-Brittannië al een lokale groep hebt, die wij niet kennen, contacteer alsjeblief Lucy (lucy@endecocide.org). We zijn ook een bijeenkomst van het team aan het voorbereiden voor 19 juli in Stroud en je bent daar van harte welkom! Neem gewoon even contact.

Wil je ons ook helpen? Help ons alsjeblief om het miljoen te bereiken en verspreid de boodschap, vraag je vrienden en collega’s om te tekenen en te delen. Nu is het moment! Teken op www.endecocide.org

Als je actief zou willen meedoen en bijdragen om een betere wereld op te bouwen, stuur dan een mail naar Lucia: lucia@endecocide.eu

Laat ons samen een einde maken aan Ecocide! Alle hulp is welkom!

Copyright © 2013, www.endecocide.org, All rights reserved.
You have received this email after registering your interest
in supporting us at www.endecocide.org
 unsubscribe from this list