Съобщение от гражданската инициатива "Да спрем екоцида на Земята"
Този мейл не се показва добре?
Отворете го в браузъра or choose a different language.

Октомври е интересен - Mеждународен трибунал срещу Монсанто и събития в България

„Да спрем екоцида на Земята“ е част от организационния комитет на Международния трибунал срещу Монсанто, който ще се проведе в град Хага в Холандия от 14 до 16 октомвти. Трибуналът представя международната мобилизация на гражданското общество за съдебно преследване на компанията Монсанто за нейни деяния в нарушение на човешките права, престъпления срещу човечеството и екоцид. Сред инициаторите на трибунала е световноизвестната активистка Вандана Шива и се подкрепя от други изключителни личности като Нимо Басей, Вивиан Уестууд, Ренат Кюнаст, Ричард Фалк и Никола Юло (Vandana Shiva, Nnimmo Bassey, Vivienne Westwood, Renate Künast, Richard Falk и Nicolas Hulot).

По време на „формалния трибунал“ петима известни съдии ще изслушат свидетелства от тридесет очевидци и експерти от всички континенти. Съдиите ще предоставят консултативно мнение през декември, съобразено с процедурите на Международния съд.

Всичко това се нуждае от средства за реализация, и можете да се включите в кампанията за споделено финансиране, ако имате такава възможност.

Често задаван беше въпросът дали предложението на закупуване на Монсанто от Байер ще се отрази на трибунала. Не, закупуването няма да засегне трибунала, тъй като това събитие е насочено към целия бизнес на индустриалното земеделие. Отвъд случая на Монсанто, целта на процеса е да представи прецедент по отношение на поведението на такива корпорации, които игнорират негативните последствия от своите корпоративни решения върху човешкото здраве и околна среда, и най-вече върху хранителната система.

Едновременно с трибунала ще се състои и гражданско събрание, на което социални движения да се съберат и да изработят колективна визия за бъдещето, което искаме. . Програмите на събитията можете да видите тук..

Надеждата ни е да осъществим дългосрочна връзка между жертви и експерти, и да поставим на анализа на престижни съдии това дали Монсанто е нарушила човешките права на здраве, околна среда, храна и научна свобода и дали е извършила престъплението екоцид.

Трибуналът е уникална възможност за нашето движение „Да спрем екоцида на Земята“ да въплъти желанието екоцидът да се нареди сред останалите съществени престъпления в международното право, и ние сме горди да сме част от организационния комитет!

Вие също можете да се присъедините към поддръжиците на трибунала, като изразите подкрепа индивидуално или като организация.

You can still Регистрацията за участиеоще е отворена! Ако желаете да присъствате на срещата на екипа на „Да спрем екоцида“ в събота вечер, пишете на Робърт на robert@endecocide.eu

Конференция „Биоетика и биоправо“ в София

Заявихме участие на националната конференция „Биоетика и Биоправо”, която се провежда за четвърта поредна година в София от 21 до 22 октовмри. Организаторите „Фондация за равитие на правосъдието“ и www.ChallengingTheLaw.com събират професионалисти от различни области да представят етичните аспекти на развитието на познанието и на действията ни в полето на биологията и медицината. Тази година конференцията е под надслов „Модерни практики и политики на бъдещето“, обхващащ актуални теми, сред които правата и идентификацията на пациента, изкуственото оплождане, генетичното модифициране.

Мария Пейчева от “Да спрем екоцида” ще постави въпроса за ефектите върху здравето и околната среда от практиките при използване на генетично модифицирани култури в селското стопанство, фокусирайки се върху хербицида глифозат. Разработката й демонстрира принципа на предпазливостта, който е залегнал и в нашите предложения за поправки в Римския статут на съда в Хага.

Среща на българския екип и дебат между кандидат-президенти

Имали ли сте желание да се присъедините към нашия екип? Ние го очакваме с нетърпение! Ето защо решихме да обявим обучение на нови доброволци, на което да се запознаем, предадем опит и обменим нови идеи.
Мястото ще е в София, деня ще изберем от последната седмица на октомври, а заявките ви очакваме на bulgaria@endecocide.eu или на тел. 0887997379 (Стаси).

За да използваме момента, по същото време организираме и едно събитие с висок профил - дебат между кандидатите за президент на България на тема екоцида и промените в международните закони. Тъй като бъдещият държавен глава ще има глас при вота за поправките в Римския статут през 2017г., то техните позиции са изключително важни за нас. Срещата ще е отворена за граждани със свободен вход. За регистрация или повече информация, пишете ни на bulgaria@endecocide.eu.

Надяваме се да видим скоро!

Ваш,
Екипът на “Да спрем екоцида на Земята”

Copyright © 2015, www.endecocide.org, All rights reserved.
You have received this email after registering your interest
in supporting us at www.endecocide.eu
  unsubscribe from this list